Hva er neodymmagneter (Rare Earth Magnets)?

Sjeldne jordarter

Neodymmagneter tilhører en gruppe magneter med sjeldne jordarter, og er de kraftigste permanente magnetene i verden. De kalles også

NdFeB-magneter

, eller NIB, siden de i hovedsak er laget av

Neodym (Nd), Jern (Fe) og Bor (B)

. De er en relativ ny oppfinnelse, og har nylig blitt så rimelig at de er tilgjengelig for bruk i hverdagen.

Neodym-klassifisering

N35, N38, N42, N38SH...hva betyr alt dette? Neodymmagneter er alle klassifisert etter materialet de er laget av. Som en veldig generell regel, jo høyere klassifisering (nummeret etter 'N’), jo sterkere magnet. Den høyeste klassifiseringen av neodymmagneter som for tiden er tilgjengelig er N52. Enhver bokstav som kommer etter klassifiseringen, viser til temperaturvurderingen av magneten. Hvis det ikke er noen bokstaver etterfulgt av klassifiseringen, da har magneten standardtemperatur for neodym. Temperaturmerkingen er standard (ingen benevnelse) - M - H - SH - UH - EH. Du finner temperaturmerkingen for hver klassifisering, og de fysiske og termiske egenskapene til neodymmagnetmaterialene på siden: Spesifikasjoner av neodymmagneter.

Metallisering/belegg

Neodymmagneter er en komposisjon av for det meste Neodym, jern og bor. Hvis det utsettes for vær og vind, vil jernet i magneten ruste. For å beskytte magneten fra korrosjon og for å styrke det skjøre magnetmaterialet, foretrekkes det normalt at magneten får et belegg. Det finnes mange forskjellige alternativer for belegg, men nikkel er det mest vanlige, og det som foretrekkes. Våre nikkelbelagte magneter er faktisk trippelbelagt med lag av nikkel, kobber, og nikkel igjen. Dette trippellaget gjør magnetene våre mye mer slitesterke enn de mer vanlige magnetene med kun ett lag belegg. Noen andre alternativer for belegg er sink, tinn, kobber, epoksy, gummi, sølv og gull. Våre gullbelagte magneter har faktisk fire lag med nikkel, kobber, nikkel og et topplag med gull.

Les mer på FAQ: Hvilke magnetbelegg finnes?

Belagte magneter - gull, eposy, brass, gummi

Maskinering

Neodymmateriale er skjørt og utsatt for oppflising og oppsprekking, så maskinering er ikke enkelt med konvensjonelle metoder. Maskinering av magneter vil føre til varmegenerering, og hvis det ikke overvåkes nøye, kan det føre til at magneten avmagnetiseres eller til og med setter fyr på materialet, som er giftig når det brenner. Det anbefales at magnetene ikke maskineres.

Les mer på FAQ: Kan jeg bore hull i magneter eller sage i dem?

Avmagnetisering

Magneter fra sjeldne jordarter har en høy motstand mot avmagnetisering, i motsetning til de fleste andre magnettypene. De vil ikke miste sin magnetisering rundt andre magneter, eller hvis de mistes ned. De vil likevel begynne å miste styrken sin hvis de varmes opp over maksimal driftstemperatur, som er 176°F (80°C) for standard N-klassifisering.  De vil miste magnetiseringen sin fullstendig hvis de varmes opp over sin maksimale curietemperatur, som er 590 °F (310 °C) for standard N-klassifisering. Noen av magnetene er av høytemperaturmaterialer, som kan motstå høyere temperaturer uten å miste styrken.

Styrke

Hvis du aldri har håndtert neodymmagneter før, vil du bli overrasket over styrken. Neodymmagneter er over 10x sterkere enn de sterkeste keramiske magnetene. Hvis du i dag bruker keramiske magneter i prosjektet ditt, kan du ganske sikkert bruke en mye mindre neodymmagnet og likevel oppnå større holdekraft.  

Liten men sterk neodymmagnet

Tilleggsinformasjon om magneter:

Hvis du ønsker å lære mer om magneter og deres egenskaper, kan du finne nyttig informasjon på disse sidene, for eksempel: