Ofte stilte spørsmål (FAQ)

1. Hva er en neodym magnet?

Neodym er et sjeldent jordartsmetall og et spesielt materiale. Kombinert med jern og bor skaper det de sterkeste permanentmagneter i verden. De kan produseres i ulike former (plater, blokker, kuber, ringer, stenger og kuler). Nikkel eller zinkbelegg gir dem en tiltalende sølvoverflate. 

Grunnen at de har blitt så populære var at de er billigere enn andre magneter i forhold til bæreevne og kan holde mange gange sine egne vekt.

Neodym magneter er brukt blant annet i: el-motor, bil katalysator, høyttaler, leker og mange flere produkter vi bruker i hverdagslivet.

Mer kan du lese på Wikipedia

2. Hva betyr det når det står at magnet kan løfte for eksempel opptil 200 kilo?

Når vi skriver "løfter opptil", "maks. styrke" eller "pull-force" mener vi kraften som trengs for å trekke magneten bort fra en stålplate. Produsenten bruker en tykk, solid stålplate som har blitt maskinbearbeidet til å være nesten helt flat. Platen er større enn magneten som testes. En trekkraftmåler måler den kraften som trengs for å trekke magneten bort fra stålplaten.

3. Er neodym magneter farlige?

Forskere er ikke klar over noen positive eller negative helseeffekter ved håndtering av sjeldne jordmagneter.

Store neodym magneter kan ha en veldig sterk attraktiv kraft og kan derfor forårsake klemming av fingre eller hud mellom magnetene.

For barn kan magnetene være livsfarlige ved svelging eller forårsake skader på kroppen i kontakt med store magneter. Bruk av magneter er ikke tillatt for barn!

Her kan du lese om alle sikkerhetsreglene.